Günümüzdeki dil tartışmalarına geldiğimiz zaman da geçmiştekinden farklı bir tablo ile karşı karşıya olmadığımızı söylemek yerinde olacaktır. Dün dilimizi istila eden diller Arapça ve Farsça iken; bugün dilimizi istila eden dil İngilizcedir. Şunu belirtmekte fayda var ki günümüzdeki dilimize yönelik İngilizce akımı yukarıda bahsettiğimiz döneme göre oldukça azdır. En azından belirli bir zümre tarafından İngilizce bildiğinin göstergesi / saygınlık olarak kullanılan bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır.
İçerisinde pek çok yabancı dil ögesi barındıran “plaza dili”nin bir dil olgusu olarak ortaya çıkmasında “güçlü ve hâkim bir dilin diğer dile yavaş yavaş etki etmesi; faydalı bir yabancı dile aşırı ilgi gösterilmesi; yeni bir yabancı dili öğrenen kuşakların ana dilini ihmal etmesi; dili doğru ve güzel konuşan örneklerin azalması; gramerin yeterince iyi öğrenilmemesi, unutulması dolayısıyla dil bünyesindeki bozulma; millî dilin edebiyattan ve edebi yetenekten yoksun kalmaya başlaması” gibi pek çok farklı sebebi sayabiliriz.
*Toplantıyı set ettiysek sizi meeting room’da bekliyor olacağım.
*Power point sunumunu print out yapıp hard copy’sini almış olalım.
*O kadar strong process var ki outsource yapmak must oldu.
*Follow up’larımızdan yeterli reaction’u alamıyorsak push edelim.
*Deadline yaklaşıyor, client’ları assemble edelim.
*Resolved kapatılmayan soft skill problemler varsa angaje olup handle edelim.
*Task’ları queue’layalım, data’ları sort edip process’i anlamış olalım.
*Bu proje sizin için nice to have mi, yoksa must mı?
*Start’ı verelim, baktık handle edemiyoruz hold’da tutar en kötü delete ederiz.
*Yapılabilitesini check ettiysen just get it done lütfen.
Örneklerinde olduğu gibi oldukça yoğun bir şekilde cümle kullanımının gerçekleştirildiği bu dil kullanımında unvanların da hemen hepsi bu dil kullanımı çerçevesinde oluşmaktadır: account manager, area manager, district manager, sales manager, product manager, project manager, vice president, executive vice president, cheff technical officer.
“Globalleşen iş dünyasında ortak dilin oluşması kaçınılmaz. Türkçede kullandığımız kelimelerin karşılıkları bulunsa bile kullandığımız bütün programlar İngilizce. Uluslararası standartlara uymak adına verilen eğitimler İngilizce. Ayrıca sürekli yurt dışı ile çalışılıyor. Mesela; tamamı İngilizce konuşulmuş ve tartışılmış bir konuyu bir başka meslektaşa birebir Türkçeye çevirip anlatmak, günümüz iş dünyasının hızının gerisinde kalır …” gibi pek çok sebeple “Plaza Grubu” tarafından savunulan, yukarıda örnekleri bu dil kullanımı sosyal, kültürel, psikolojik pek çok sebeple açıklanabilmektedir. Lakin bu kullanımların aslında Türkçemizin zenginliğine bir leke olarak ortada bulundukları da açık bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ne yapmalıyız? Bu konu üzerinde bunu soran yok. Bir çabası olan yok. Tartışan yok. Bu sorunumuzun çözümü Türk dilini yaymak, daha fazla üretim yapmak, teknolojik ürün geliştirmek vs.
Bugüne kadar hiç böyle bir hisse kapıldın mı ? Türk dilini birisine daha öğretmeliyim. Birisine daha Türkçe konuşmayı öğretmeliyim. Sanki üstüne vazifeymiş gibi, zaman ve vakit harcayarak.