Bugün ders niteliğinde bir makale yazmak istedim. Çok değerli takipçilerim ve okuyucularım bir tarafa bu yazıyı belediye bülteni yazan gazeteciyim diye gezen bir gübre etmeyen müsveddelere hitap ederek yazdım. Sözümüz ortaya…
Gazeteciliğin temel amacı, vatandaşlara özgür olabilmeleri ve kendi kendilerini yönetebilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgiyi sunmaktır.
Araştırmacı gazeteciliğin daha derinlikli, uzun zamana yayılan, soruşturmaya, belgelere dayanan, haber kaynaklarıyla ayrıntılı olarak görüşülmesiyle başlayan ve devam eden zor bir süreci vardır.
Araştırmacı gazeteci, adaletsizlik, yolsuzluk ve usulsüzlük yapan yöneticilere, insanlara zarar veren üretim ya da ticari faaliyet yürüten ve bu gibi kararlar alan, insan haklarını ihlal eden siyasal, idari ve ekonomik egemenleri olmasına rağmen, çalıştıkları gazetenin reklam verenlerini de rahatsız edeceklerini bilerek haberlerini eleştirel bir perspektifle derinleştirirler.
Araştırmacı gazetecinin, gerçeklerin okuyucularına ulaşmasını engellemeye çalışabilecek güç ve iktidar sahibi kişilere, kurumlara karşı ödün vermez bir duruşu vardır.
Araştırmacı gazetecilik, kamu ya da başka bir deyişle toplumun geneli için önem taşıyan, fark edilmeyen ya da gizlenen gerçeklerin bir dedektifin veya savcının kullandığı yöntemlere benzer şekilde araştırılıp, doğrulatılması, analiz edilmesi ve topluma haber olarak duyurulması faaliyetidir.
Araştırmacı gazeteci, egemenlerin toplumdan gizledikleri kararlarının ve uygulamalarının yanı sıra açıkça görülemeyen olguların belgelere ve tanıklarla derinlemesine mülakatlara dayalı yöntemlerle açığa çıkarılmasına çalışmaktadır.
Araştırmacı gazeteci, basının demokratik sistemdeki dördüncü güç niteliğini somutlaştırmaktadır.
Araştırmacı gazetecinin, topluluklara kendilerini tanımlamaları ve köklerini gerçeklikten alan ortak bir dille ortak bilgi yaratmasına yardımcı olmak gibi bir sorumluluğu vardır.
Araştırmacı gazeteci, toplulukların kahramanlarını, kötü adamlarını ve amaçlarını belirlemesine yardımcı olur. Bu şu demektir; gazetecilik ve haber medyası, bir denetçi görevi de görmektedir ve medya, insanları duyarsızlıktan çıkarıp motive eder, unutulmuşların sesi olur.
Araştırmacı gazeteci; özgürlüğü bastırmak isteyen devletlerin ilk önce susturduğu kamusal sorumluluk mesleğidir.
Araştırmacı gazetecinin, özellikle siyasal ve ekonomik güç odakları olan egemenlerce halktan gizlenmiş gerçekleri ortaya çıkarıp demokrasinin seçmeni olan halka duyurması temel görevidir.
Araştırma Gazetecisinin araştırıp ortaya çıkarması beklenen gerçekler tamimiyle kamusal gerçeklerdir.
· Kamusal alan olarak adlandırılan, toplumsal alanda olan biten ve bu alanı ilgilendiren konulardaki gerçeklerdir. Vatandaşlar, böylece demokratik tartışma alanında özgürce bilgilenebilir ve müzakere yoluyla kendilerini yönetmesini istedikleri politikacıları bilinçli bir sorumlulukla seçebilir.
· Kamusal gerçekler, siyaset alanından ekonomik alana, sağlık ve eğitimden, hukukun işleyişi, güvenlik ve insan haklarına, kent ve taşra yaşamı, barınma, ulaşım ve beslenmeye dek pek çok alanı kapsar.
Büyük sermaye gruplarının kurduğu Hegomanya, yöneten-yönetilen ilişkisini iktidar ve güç sahiplerinin lehine çevirmeye çalışır. İşte araştırmacı gazeteci her zaman bu güç odaklarının hedefinde olup; onlarla savaşmayı göze almıştır.
Araştırmacı gazetecinin en önemli özelliği; toplumsal, siyasal-ekonomik alanın egemenlerinin (yönetenlerin) halktan (yönetilen) gizlediği; gizlemek için bütün olanaklarını kullandığı, gerçeğin açığa çıkmaması için olay, olgu ve ilgili kişileri sıkı sıkıya baskı ve kontrol altında tuttuğu gerçeklerin ortaya çıkarılması işiyle uğraşmasıdır.
Burada araştırılan gerçekler, yönetilen halktan gizlenen çok önemli gerçeklerdir. Böylesi gerçekler, yöneten egemenlerin siyasal, toplumsal, ekonomik egemenliklerini sarsıcı sonuçlar doğurması olası bilgileri içermektedir.
Türkiye demokrasi tarihinde araştırmacı gazeteciliğin en önemli ismi Uğur Mumcu olmuştur.
*Uğur Mumcu Yaptığı araştırmacı gazetecilik nedeniyle karanlık güç odaklarının hedefi olmuş, gazetecilerin demokrasi mücadelesi veren ülkelerde mesleklerini yaşamları pahasına inançla yaptıklarının kanıtı ve simgesi olmuştur.
Osmanlı Devleti döneminde yaptıkları gazetecilikten çıkarları zedelenen ve kendi dünya görüşlerine, politikalarına aykırı fikir ve olguları yazmalarına katlanamayan odakların düzenlediği suikastlarla, Ahmet Samim, Ali Suavi, Hasan Fehmi, Hasan Tahsin ve Zeki Bey de hayatlarını yitirmişlerdir.
Araştırmacı gazeteciliğin sahip olması gereken en önemli nitelikleri: Eleştirellik, Kuşkuculuk, Dürüstlük ve Cesaret tir.
Araştırmacı gazeteciliğin araştırma alanı açısından en önemli ve rutin gazetecilikten farkı, her zaman, vatandaşlarına karşı sorumlu ve hesap verebilir olmaları ve yönetenlerin kontrol ederek gizlediği bilgilere ulaşmaktır.
twitter : @kocyasin
e-posta : yasinkoc1@ogr.iu.edu.tr