Müsilaja temas, insan sağlığına zarar verebilir

Sağlık (BHA) - Beyaz Haber Ajansı | 12.06.2021 - 13:57, Güncelleme: 13.06.2021 - 22:06 3079+ kez okundu.
 

Müsilaja temas, insan sağlığına zarar verebilir

Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor.

Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor.   Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, müsilajın içerdiği mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabileceğine dikkat çekiyor.   Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, Marmara denizini tehdit eden müsilajla ilgili değerlendirmelerde bulundu.   Deniz salyası yıllardır inceleniyor   Müsilajı, “bazı bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen, kalın ve yapışkan bir madde” olarak tanımlayan Dr. Songül Özer, “Müsilaja neden olan mikroorganizmaları incelemek çok da kolay olmuyor. Kalın ve yapışkan tabaka içinden mikroorganizmaları ayrıştırmak, üretmek ve isimlendirmek oldukça zor bir yöntemle yapılıyor. Aslında çevre mikrobiyologları, adına müsilaj veya deniz salyası denen bu maddede ile yıllardır incelemeler yapıyorlar ve yöneticileri ve yetkilileri uyarıyorlar.” diye konuştu.    Müsilaj barsak parazitleri, amip türü canlılar içeriyor   Dr. Songül Özer, “Yapılan incelemeler sonucunda, fitoplankton grupların, mikroalglerin ve mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğlamasıyla oluşan müsilajın içinde bazı barsak parazitleri, bazı amip türü canlılar, bazı mantarlar ve sayıca çok miktarda da Nocardia denilen bir bakteriye rastladılar. Müsilaj en büyük zararı, deniz suyu ile atmosferin baplantısı keserek ve oksijenin su altına inmesini engelleyerek aslında deniz içinde ve deniz altında yaşayan bitki/hayvan ve diğer canlılara vermektedir.” Diye konuştu.   Teması zarara yol açabilir   “Temas edildiği taktirde insana da elbette zararı olur” diyen Dr. Songül Özer, şu uyarılarda bulundu: “Daha çok yukarıda bahsettiğimiz mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabilir.  Allerjik yapılı ve hassas kişilerde kızarıklık ve alerjik döküntü şeklinde daha geniş cilt lezyonları oluşabilir. Şimdiye kadar, müsilaj ile ortaya çıkan bir solunum yolu ya da sindirim yolu hastalığı henüz saptanmadı. Ama incelemelere devam edilmesi ve araştırma sonuçlarının açıklanmasıyla, ilerde daha detaylı bilgilere sahip olabiliriz.”  
Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor.

Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor.

 

Marmara denizinde son günlerde etkili olan müsilajın, insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar, müsilaja temas edilmemesi uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, müsilajın içerdiği mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabileceğine dikkat çekiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, Marmara denizini tehdit eden müsilajla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Deniz salyası yıllardır inceleniyor

 

Müsilajı, “bazı bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen, kalın ve yapışkan bir madde” olarak tanımlayan Dr. Songül Özer, “Müsilaja neden olan mikroorganizmaları incelemek çok da kolay olmuyor. Kalın ve yapışkan tabaka içinden mikroorganizmaları ayrıştırmak, üretmek ve isimlendirmek oldukça zor bir yöntemle yapılıyor. Aslında çevre mikrobiyologları, adına müsilaj veya deniz salyası denen bu maddede ile yıllardır incelemeler yapıyorlar ve yöneticileri ve yetkilileri uyarıyorlar.” diye konuştu. 

 

Müsilaj barsak parazitleri, amip türü canlılar içeriyor

 

Dr. Songül Özer, “Yapılan incelemeler sonucunda, fitoplankton grupların, mikroalglerin ve mikroskobik bitkiciklerin aşırı çoğlamasıyla oluşan müsilajın içinde bazı barsak parazitleri, bazı amip türü canlılar, bazı mantarlar ve sayıca çok miktarda da Nocardia denilen bir bakteriye rastladılar. Müsilaj en büyük zararı, deniz suyu ile atmosferin baplantısı keserek ve oksijenin su altına inmesini engelleyerek aslında deniz içinde ve deniz altında yaşayan bitki/hayvan ve diğer canlılara vermektedir.” Diye konuştu.

 

Teması zarara yol açabilir

 

“Temas edildiği taktirde insana da elbette zararı olur” diyen Dr. Songül Özer, şu uyarılarda bulundu:

“Daha çok yukarıda bahsettiğimiz mantarlara, parazitlere ve bakterilere bağlı olarak cilt lezyonları, temasa bağlı deride kızarıklıklar, döküntü benzeri cilt  lezyonları oluşabilir.  Allerjik yapılı ve hassas kişilerde kızarıklık ve alerjik döküntü şeklinde daha geniş cilt lezyonları oluşabilir. Şimdiye kadar, müsilaj ile ortaya çıkan bir solunum yolu ya da sindirim yolu hastalığı henüz saptanmadı. Ama incelemelere devam edilmesi ve araştırma sonuçlarının açıklanmasıyla, ilerde daha detaylı bilgilere sahip olabiliriz.”

 

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenihaberturkiye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.