İstanbul Üniversitesi 8 Ödül Kazandı
İstanbul Üniversitesi 8 Ödül Kazandı
“2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde Üniversitemiz 8 Ödül Kazandı
“2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde Üniversitemiz 8 Ödül Kazandı
Üniversitemiz “2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında Eczacılık Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Fuat Sezgin Kongre Kültür Merkezi ile “Mekânda Erişebilirlik” kategorisinde Turuncu Bayrak, Fen Fakültesi (Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü) ve İktisat Fakültesi ile “Eğitimde Erişebilirlik” kategorisinde Yeşil Bayrak, “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” kategorisinde Fen Fakültesi (Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü), İktisat Fakültesi ve Beyazıt Merkez Kampüsü ile Mavi Bayrak ödüllerine layık görüldü.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından verilen “2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri” sahiplerini buldu. Engelsiz erişim ve engelsiz eğitim temalarıyla çevrim içi olarak düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekânda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride ödül verildi. Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında:
“Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı” (Turuncu Bayrak) için 197 başvuru alınırken, 52 üniversiteye toplamda 129 Turuncu Bayrak verildi. “Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı” (Yeşil Bayrak) için 21 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 14 üniversiteye toplamda 30 yeşil bayrak verildi. “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı” (Mavi Bayrak) için yapılan toplam 24 başvuru sonucunda 6 üniversiteye toplamda 9 mavi bayrak verildi.
Her Kategoride Ödüle Layık Görülen İstanbul Üniversitesi Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erişimde İse En Çok Bayrağı Alan Üniversite Oldu
Ödül törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bütün üniversitelerin rektörleri, en çok ödül alan üniversitelerin rektörleri / ilgili rektör yardımcıları / engelli öğrenci birim sorumluları ve ödüllerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan panelistler katıldı.
“İstanbul Üniversitesi Engelli Öğrenci ve Personel Sayıları ile Engelli Kişilere Yönelik Eğitim ve Çalışma Ortamı Sunduğunu Göstermektedir”
Yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen “Engelsiz Üniversiteler Ödül Töreni”nde kazanılan ödüller dolayısıyla mutluluk duyduğunu ifade eden İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak şunları dile getirdi:
“İstanbul Üniversitesi engelli öğrenci ve personel sayıları ile engelli kişilere yönelik eğitim ve çalışma ortamı sunduğunu göstermektedir. 2020 yılı itibariyle, 85’i Örgün Eğitim, 1629’u Açık ve Uzaktan Eğitim olmak üzere toplam 1714 engelli öğrencimiz üniversitemizde eğitim görmektedir. Personel sayılarımıza gelecek olursak, 13’ü akademik, 190’ı idari olmak üzere toplam 203 engelli personelimiz üniversitemizin bünyesinde görev almaktadır. Bunun yanı sıra, İstanbul Üniversitesi Engelli Personel Komisyonu kurulmuştur ve engelli personelimiz de faaliyetlere dâhil edilerek ortak çalışmalarda yer almaktadır.”
İstanbul Üniversitesi'nin engellilikle ilgili çalışmalarının 2003 yılında kurulan Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ENUYGAR) koordinasyonunda yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Ak, bu merkezin disiplinler arası bir yaklaşımla engelliliğin hak temelli tanıtılıp, korunması ve bu doğrultuda uygulamalı faaliyetler geliştirilmesi amacıyla faaliyete başladığını aktardı.
“Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü Bünyesinde Engellilik Araştırmaları Yüksek Lisans Programı 2017–2018 Akademik Yılında Öğrenci Alımına Başlamıştır”
2012 yılında Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi bünyesinde çalışmalarına başlayan İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi’nin kurulduğunu dile getiren Prof. Dr. Ak, “Ülkemizde “engellilik çalışmaları”nın bir yeni bir alt disiplin olarak ele alınması ve engellilik alanında bilimsel çalışmaların belirli bir disiplin altında yürütülmesi için Üniversitemizin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Engellilik Araştırmaları Yüksek Lisans Programı 2017 – 2018 Akademik Yılı’nda öğrenci alımına başlamıştır” dedi.
“ENUYGAR İstanbul Üniversitesi’nin Mimari Açıdan Olduğu Kadar, Akademik ve Sosyal Yönden de Erişilebilir Bir Üniversite Olması İçin “Engelsiz İÜ” Hedefiyle Yola Çıkmıştır”
ENUYGAR’ın öncelikli olarak İstanbul Üniversitesi’nin mimari açıdan olduğu kadar, akademik ve sosyal yönden de erişilebilir bir Üniversite olması için “Engelsiz İÜ” hedefiyle yola çıktığını belirten Prof. Dr. Ak, üniversitenin tüm bileşenlerinin bu hedefe dâhil edilmesi için yoğun çalışmalar yapıldığını dile getirdi. Merkezin engellilikle ilgili diğer üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla birlikte yürütülen ortak proje, etkinlik ve çalışmalar gerçekleştirdiğini aktaran Prof. Dr. Ak, 2016 ve 2018 yıllarında Engellilik Araştırmaları Kongreleri’nin düzenlenmesi, kongre bildiri kitaplarının yayımlanması, 2020 yılında Türkiye’de engellilik tarihiyle ilgili “Engellilik Tarihi Yazıları” başlıklı kitabın İstanbul Üniversitesi Yayınevi tarafından basılması ve açık erişime sunulması gibi faaliyetlerde de bulunulduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu’nun Düzenlediği “Engelsiz Üniversiteler Bayrak Ödülleri”nde 2019 Yılında 4, 2020 Yılında İse 5 Ödüle Hak Kazandı
İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi Yükseköğretim Kurulu’nun düzenlediği “Engelsiz Üniversiteler Bayrak Ödülleri”nde 2019 yılında 4, 2020 yılında ise 5 ödüle hak kazanmıştır.”
İstanbul Üniversitesi 2019 yılında; Mimarlık Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümü için Turuncu Bayrak, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kongre ve Kültür Merkezi için “Mekânda Erişim Adaylık Ödülü” aldı. “Kişisel Ödüller” kategorisinde de İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın’a engellilere yönelik katkılarından verilen “Engelli Dostu Ödülü” verildi. Böylece 2019 yılında üniversitemiz bu alanlarda toplam 4 ödüle layık görüldü. 2020 yılında ise, İktisat Fakültesi Ek1 Bina ile “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde Turuncu Bayrak, Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültelerinde hem “Eğitimde Erişilebilirlik” kategorisinde Yeşil Bayrak hem de “Sosyo-kültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik” ile Mavi Bayrak, Eczacılık ve Hukuk Fakülteleri, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi ve Beyazıt Merkez Kampüs ile “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisi aday üniversite olarak Turuncu Bayrak ödüllerine layık görüldü.
İstanbul Üniversitesi Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Resa Aydın başta olmak üzere engelliler ile ilgili faaliyetlerde canla başla yer alan üniversite mensuplarına teşekkürü bir borç bildiğini dile getiren Ak, bu ödül töreninin ileride atılacak adımlara yol göstermesini dilediğini sözlerine ekledi.
Haber: Günsu Şevval Aydın
İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.