Çin koronavirüsü nasıl bu kadar çabuk yendi?

Dünya 12.03.2021 - 20:28, Güncelleme: 13.03.2021 - 19:06 1826+ kez okundu.
 

Çin koronavirüsü nasıl bu kadar çabuk yendi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün başkenti Wuhan, şu günlerde virüsten tamamen arınmış ve normal yaşama geri dönmüş gözüküyor. Ocak 2020'de ilk kısıtlamaların yaşanmasının ardından virüs ülkede hızla etkisini kaybetti ve Ağustos 2020'de çok katılımcılı büyük etkinlikler düzenlenecek kadar normalleşme yaşandı. peki Çin bunu bu kadar kısa sürede nasıl başardı?

Tüm dünyada toplam koronavirüs vaka sayısı 119 milyon. Koronavirüs kaynaklı vefat sayısı ise 2, 63 milyon. Bunlara rağmen Çin'de hayat nerdeyse tamamen normale dönmüş durumda. Elde edilen bu verimli sonuçlar tabii ki de sıkı tedbirlere bağlı . İlk vakanın görülmesinin ardından Çin hükümeti virüsün insandan insana yayıldığını doğruludı.  Virüsün başlangıç noktası olan 11 milyon nüfuslu Wuhan şehri karantinaya alındı ve diğer tüm Çin ile bağlantısı kesilmiş oldu. Halka açık tüm etkinliklerin iptali ile çok katı sokağa çıkma kısıtlamaları yürürlüğe kondu. Bu karantina sürecinde insanların evlerine kilit vurulması , kapılarına kilit vurulması gibi  travmatik görüntüler basın aracılığıyla tüm dünyanın gözleri önüne serildi. Hatta bunların yanında insanların zorla evlerinden alınıp hastanelere götürülmeleri tüm dünya tarafından dehşetle takip edildi. Uygulanan sert tedbirlerin abartılı olduğu düşünülse de sonrasında bu durumun gerekliliği anlaşıldı. Bu sıkı tedbirler elbette başarıyı da beraberinde getirdi. Önce sokağa çıkma kısıtlamalarıyla milyonlarca insan evlerde tutuldu. Marketler ve ezcanelerhariç tüm iş yerleri kapatılarak insanlara evden çalışma çağrısı yapıldı. Ülke genelinde turistik yerler ziyarete kapatıldı , bütün eğlence mekanları kapatıldı. Çok büyük ekonomik kayıplar pahasına tüm yasaklar devam etti. Wuhan'a tüm uçak seferleri olayın başından itibaren iptal edildi. Sadece enfekte olan kişilere değil temasta bulunduğu tüm kişilere test uygulandı. bu süreçte teknolojiden de  oldukça fazla yararlanıldı. Bu tedbirler ancak halkın sıkı ve istikrarlı bir şekilde uyması sonucu başarıya ulaşabilirdi. Halk da bu uyarılara özenle uydu ve sonunda bu uygulamaların sonucu başarıya ulaşıp salgının etkilerini büyük oranda azaltmak oldu. Çin şu anda salgını olabildiğince az hasarla yürütme konusunda tüm dünyaya örnek olmuş vaziyette. Burada unutulmaması gereken kilit nokta ise şu: salgın ne bireyin ne de devletin tek başına çabasıyla önlenebilir. Başarı ancak devletin ve halkın koordine bir biçimde sıkı çalışmasıyla elde edilebilir.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün başkenti Wuhan, şu günlerde virüsten tamamen arınmış ve normal yaşama geri dönmüş gözüküyor. Ocak 2020'de ilk kısıtlamaların yaşanmasının ardından virüs ülkede hızla etkisini kaybetti ve Ağustos 2020'de çok katılımcılı büyük etkinlikler düzenlenecek kadar normalleşme yaşandı. peki Çin bunu bu kadar kısa sürede nasıl başardı?

Tüm dünyada toplam koronavirüs vaka sayısı 119 milyon. Koronavirüs kaynaklı vefat sayısı ise 2, 63 milyon. Bunlara rağmen Çin'de hayat nerdeyse tamamen normale dönmüş durumda. Elde edilen bu verimli sonuçlar tabii ki de sıkı tedbirlere bağlı .

İlk vakanın görülmesinin ardından Çin hükümeti virüsün insandan insana yayıldığını doğruludı.  Virüsün başlangıç noktası olan 11 milyon nüfuslu Wuhan şehri karantinaya alındı ve diğer tüm Çin ile bağlantısı kesilmiş oldu. Halka açık tüm etkinliklerin iptali ile çok katı sokağa çıkma kısıtlamaları yürürlüğe kondu. Bu karantina sürecinde insanların evlerine kilit vurulması , kapılarına kilit vurulması gibi  travmatik görüntüler basın aracılığıyla tüm dünyanın gözleri önüne serildi. Hatta bunların yanında insanların zorla evlerinden alınıp hastanelere götürülmeleri tüm dünya tarafından dehşetle takip edildi.

Uygulanan sert tedbirlerin abartılı olduğu düşünülse de sonrasında bu durumun gerekliliği anlaşıldı. Bu sıkı tedbirler elbette başarıyı da beraberinde getirdi. Önce sokağa çıkma kısıtlamalarıyla milyonlarca insan evlerde tutuldu. Marketler ve ezcanelerhariç tüm iş yerleri kapatılarak insanlara evden çalışma çağrısı yapıldı. Ülke genelinde turistik yerler ziyarete kapatıldı , bütün eğlence mekanları kapatıldı. Çok büyük ekonomik kayıplar pahasına tüm yasaklar devam etti. Wuhan'a tüm uçak seferleri olayın başından itibaren iptal edildi. Sadece enfekte olan kişilere değil temasta bulunduğu tüm kişilere test uygulandı. bu süreçte teknolojiden de  oldukça fazla yararlanıldı.

Bu tedbirler ancak halkın sıkı ve istikrarlı bir şekilde uyması sonucu başarıya ulaşabilirdi. Halk da bu uyarılara özenle uydu ve sonunda bu uygulamaların sonucu başarıya ulaşıp salgının etkilerini büyük oranda azaltmak oldu. Çin şu anda salgını olabildiğince az hasarla yürütme konusunda tüm dünyaya örnek olmuş vaziyette. Burada unutulmaması gereken kilit nokta ise şu: salgın ne bireyin ne de devletin tek başına çabasıyla önlenebilir. Başarı ancak devletin ve halkın koordine bir biçimde sıkı çalışmasıyla elde edilebilir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yenihaberturkiye.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.