İstanbul Üniversitesi’nin Açık Bilime Hizmeti: İstanbul University Press

İstanbul Üniversitesi’nin “açık bilime hizmet” ilkesiyle faaliyetlerini sürdüren yayınevi İstanbul University Press; fen bilimleri, sosyal bilimler, sanat ve beşerî bilimler gibi birçok alanda yaptığı yayınlarla bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmaya devam ediyor. En son yayımlanan eserlerle birlikte; toplamda 19 bin 873 yazarın katkısıyla hazırlanan 53 dergi, 26 kitap ve 27 bin 730 makaleyi açık erişim prensibiyle araştırmacıların istifadesine sunan İstanbul University Press, bilimsel bilginin ulusal ve uluslararası alanda daha geniş kitlelerle buluşmasını sağlıyor.

Ürettiği bilimsel bilgi ile Türkiye’nin öncü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi, bu bilginin paylaşımı noktasında ortaya koyduğu nitelikli çalışmalarla da bilime ve topluma hizmet etmeye devam ediyor. Hem nitelik hem de nicelik olarak sürekli artış göstermekte olan çalışmaları titizlikle yayımlayan İstanbul University Press, açık erişimli bilimsel yayıncılığın öne çıkan bir temsilcisi olarak dikkat çekiyor.​Uluslararası yayıncılık standartları ve etik prensipleriyle uyumlu, yüksek kalitede bilimsel kitapları ve dergileri yayımlayan İstanbul University Press; benimsediği açık erişimli, gayri ticari bilimsel yayıncılık çerçevesinde, hakem sürecinden geçmiş çalışmaları yayımlarken, bütün çalışmalar çift taraflı kör hakemlik sürecine dahil ediliyor.

Kitap, Dergi ve Makalelerden Oluşan Binlerce Kaynak

Baş editörlüğünü İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Alkan’ın gerçekleştirdiği İstanbul University Press’te, en son yayımlanan eserlerle birlikte 19 bin 873 yazarın katkısıyla hazırlanan 53 dergi, 26 kitap ve 27 bin 730 makale araştırmacıların istifadesine sunuluyor. Sanat ve Beşerî Bilimler, Mühendislik ve Teknoloji, Yaşam Bilimleri, Tıp ve Sağlık Bilimleri, Fiziksel Bilimler ve Sosyal Bilimler kategorilerinde hazırlanan kitap ve dergiler; Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Arapça ve Rusça gibi çok geniş bir dil yelpazesinde hazırlanmış çalışmaları içeriyor. İstanbul Üniversitesi’nin, alanında yetkin akademisyenlerinden oluşan editör kurulu tarafından değerlendirilen bu çalışmalar, ulusal ve uluslararası alanda üst düzey dizinlerde taranıyor.

Yayınevimizin Yeni Çıkan Kitapları

İstanbul University Press’te yayımlanan yeni kitapların bir örneğini İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan “Digital Siege” başlıklı kitap oluşturuyor. İletişim Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ece Karadoğan Doruk ve Prof. Dr. Seda Mengü ile Farmingdale State College’dan Prof. Dr. Ebru Ulusoy’un editörlüğünde yayımlanan “Digital Siege”, ulusal ve uluslararası araştırmacıların katkısıyla hazırlanan 15 bölümden oluşuyor. Kitapta dijital kuşatma konusu farklı içerikler bağlamında ele alınıyor.

İstanbul University Press’te yeni yayımlanan bir başka kitap olan ve Fen Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serap Ak ve Prof. Dr. Selçuk Bilir’in editörlüğünde hazırlanan “Galaktik Astronomi Çalıştayı Bildiriler Kitabı”, galaktik astronomiye doğrudan ya da dolaylı katkıda bulunan araştırmaları konu ediniyor.

Yayınevimizin yeni kitaplarından bir diğeri "Canterbury Masalları: Prolog". Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mine Yazıcı’nın çevirmenliğinde hazırlanan kitap, İngiliz Edebiyatı Orta Çağ yazarlarından Geofrey Chaucer’ın Canterbury Tales (Canterbury Masalları) adlı eserinin 860 dizelik Prolog (Takdim) bölümünün İngilizce ve Türkçe karşılıklı çevirisinden oluşuyor.

İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Saraç ile New Orleans Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Kabir Hassan’ın editörlüğünde yayımlanan “Islamic Perspective for Sustainable Financial System” adlı kitap da İstanbul University Press’te yeni çıkan kitaplar arasında. Kitapta sürdürülebilirlik kavramı, İslam ekonomisi ve finansı perspektifinden detaylandırılıyor.

Yayınevimizin yeni yayımladığı bir başka kitap İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Susam’ın editörlüğünü gerçekleştirdiği “The Covid-19 Pandemic Global Risks and Uncertainties”. Kitapta pandemi sürecinde yaşanan risk ve belirsizliklere ekonomik, mali, sosyal ve politik açıdan dikkat çekiliyor.

İstanbul University Press’in yeni kitaplarından bir diğeri ise “1. Uluslararası Prof. Dr. Fuat Sezgin İslâm Bilim Tarihi Sempozyumu Bildiriler Kitabı”. Editörlüğünü İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Cüneyt Kaya ve Doç. Dr. Ayşe Zişan Furat ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fahameddin Başar ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın gerçekleştirdiği Arapça ve Türkçe olarak yayımlanan 38 makaleden oluşan kitapta; Fuat Sezgin’in Bilim Tarihine Katkıları, Astronomi, Matematik, Tıp, Coğrafya, Doğa Bilimleri ve İslami Bilimler başlıklarına yer veriliyor.

Yeni Sayısı Çıkan Bilimsel Dergilerimiz

İstanbul University Press’in bir başka yayın alanını oluşturan bilimsel dergiler de güncel bir şekilde yayımlanmaya devam ediyor. Bu yayınların yeni sayısı çıkan örneklerinden bazıları şu şekilde: Enformatik Bölümü’nde Prof. Dr. Sevinç Gülseçen’in editörlüğünde hazırlanan “Acta Infologica (ACIN)”, Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İrem Atasoy ve Dr. Öğr. Üyesi Barış Konukman’ın editörlüğünde hazırlanan “Alman Dili ve Edebiyatı Dergisi”, Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar’ın editörlüğünde hazırlanan “Anadolu Araştırmaları”, Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Haydar Burak Gemalmaz’ın editörlüğünde hazırlanan “Annales de la Faculté de Droit d’İstanbul”, Su Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Devrim Memiş’in editörlüğünde hazırlanan “Aquatic Sciences and Engineering” ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Dr. Mustafa Balcı’nın editörlüğünde hazırlanan “Art-Sanat”.

1900’lere Uzanan Bilimsel Yayıncılık

Bütün bu çalışmalar, İstanbul University Press’te yayımlanan yeni eserlerden sadece birkaç örneği oluştururken; tıpkı tarihi gibi bilimsel yayıncılığı da köklü bir geçmişe dayanan İstanbul Üniversitesi’nde kitap ve dergi yayıncılığının başlangıcı 1900’lere kadar uzanıyor. O dönemlerden günümüze fen bilimleri, tıp bilimleri, sosyal bilimler ve beşerî bilimlerin disiplinlerinden birçok konuda yapılan yayınların portfolyosu, monograflar, akademik referans kitapları, ders kitapları, uzmanlara yönelik kitaplar ve öğrencilere yönelik kitaplar, İstanbul Üniversitesi’nin bilim dünyasına kazandırdığı kaynaklar olarak katma değer yaratmaya devam ediyor. Kitapların yanı sıra, 1900’lerden beri yayımlanan akademik dergiler de bu değerli kaynakların bir başka çeşidini ortaya koyuyor. Darülfünûn Tıp Fakültesi Dergisi, Darülfünûn Edebiyat Fakültesi Dergisi ve Darülfünûn Fen Bilimleri Fakültesi Dergisi, İstanbul Üniversitesi’nin 1916 yılında yayımlamaya başladığı ve yıllar içinde isim değişiklikleri ile de birlikte yayın hayatına devam eden en eski dergilerini oluşturuyor.    

İstanbul University Press’te yayımlanan açık erişimli eserlerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
*Bu haberdeki rakamlar haberin yapıldığı andaki yayın sayılarını vermekte olup yayınlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Güncel yayınlarımızı ve sayısını yukarıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Haber: Tuğçe AYÇİN

İÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü