Harran Üniversitesi’nde Çevre Dostu Projenin Temeli Atıldı
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.
Temel atma törenine, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Bayuk, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Haliliye Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Aras, ŞUSKİ Genel Müdürü Mehmet Said Güllüoğlu, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Demir, Fakülte Dekanları, Üniversite Genel Sekreteri Zübeyir Zorlu ve akademisyenler katıldı.
Osmanbey Yerleşkesi sınırları içerisinde temeli atılan tesisle evsel, endüstriyel nitelikli atık suların, çevresinde bulunan yerleşim alanlarına zarar vermeden yönetmeliklere uygun olarak, en ekonomik biçimde arıtılması tasarlandı.
Yapılan devasa arıtma tesisi biyolojik olarak çevre dostu olma özelliği taşımakta özellikle atık sular yeni bir sistem olan Membran biyo rektörler prosesi kullanılarak arıtılmaktadır. Dolayısıyla tarımsal sulamada da kullanılacak olan arıtılan su sayesinde evsel ve kanalizasyon atıkları doğayı ve su kaynaklarını kirletmeyecek.
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, bölgenin en modern ve teknolojik tesislerinden biri olma özelliğini taşımakta
2 kademeli bir proje olarak tasarlanan tesisin ilk kademesi 2035’e kadar, ikinci kademesi 2050 yılına kadar mühendisler tarafından planlandı. Kampüs nüfusunun artış oranı ve bu kapsamda tesise gelecek atık su miktarı hesaplandı. Belirlenen nüfus artışı oranında 2035 yılında günde 3120 m3, 2050 yılında da günlük 3975 m3 atık su oluşacağı ve bunun arıtma tesisine geleceği tahmin edildi. Bu hesaplamalarda, Atıksu Arıtımı Yönetmeliği'ne göre kişi başı su kullanım değerleri tablosu ve Üniversitede gerçekleşen günlük su tüketim değerlerinin ortalaması alındı.
Yaklaşık 30.000 metre kare olan alana sahip tesis 10.000 metre kare kapalı alandan ve 16 yapıdan oluşmakta.